Jeg fikk et ønske om en spesiell strikkegenser. Så jeg kjøpte oppskrift og gikk i gang. Og her kommer et lite hjertesukk.

Nå vet jeg at jeg kommer til å høres ut som en halvsur gammel kjerring av typen “alt var bedre før”, men det er ikke det jeg mener. Alt var ikke bedre før. Noe er faktisk bedre nå, og noe er til og med mye bedre nå. Men jeg våger påstanden om at strikkeoppskrifter var bedre før.

Jeg har strikket noen gensere i min tid. Så mange at jeg ikke har tall på dem. Og før så fulgte alle strikkeoppskrifter en fast mal, en oppskrift om du vil. Pun intended.

Du la opp et visst antall masker, startet med å strikke vrangborden nede, for så å strikke deg oppover bolen. Så delte du arbeidet til halsringing og strikket noen omganger fram og tilbake, før du felte av. Etterpå strikket du ermene og så monterte du genseren og strikket halskant til slutt. Skulle du strikke ei jakke, gjorde du akkurat det samme, bare at du la opp noen ekstra masker midt foran til å klippe i.

Fordelene var mange: Når du hadde strikket en genser eller to, kunne du systemet og det var lett å gå løs på nye oppskrifter. For alle var bare varianter av det du kunne. Oppskriftene ble korte, vanligvis holdt det med ett A4-ark hvor det var bilde på den ene siden og tekst på den andre. Noen ganger trengtes det et ekstra ark for å få plass til mønsterdiagrammene. Det var overkommelig og håndterbart.

Nå for tiden er det ikke helt sånn. Den oppskriften jeg for tiden følger, er på 15 sider. Jeg fikk den tilsendt digitalt, og skrev den ut selv. I denne oppskriften starter man øverst på genseren, men ikke helt øverst. Så jeg strikket først bakstykket ned til under ermene, frem og tilbake. Deretter måtte jeg plukke opp masker øverst på skuldrene for så å strikke forstykkene. Jeg har ikke kommet lenger.

Hver eneste pinne (Les: Omgang, som det het i gamle dager) er beskrevet i denne oppskriften. Og det er ulike diagram basert på hvilken størrelse du strikker, så bare de tar jo opp noen sider. Jeg føler meg som en nybegynner, det går uhyre langsomt framover og jeg leser og leser. Og krysser av og markerer for å holde styr på hvor i oppskriften jeg er.

Genseren blir kjempefin. Det er ingen tvil om det. Men den kunne like greit vært strikket nedenfra og opp, med strukturmønsteret. Jeg ser ingen fordeler med denne typen oppskrift.

Hilsen Marianne, 98 år.