Marianne leker med symaskinen.

Jeg har lett lenge etter den perfekte sommerduken, men finner den ikke i noen butikk. Så jeg bestemte meg for å sy en selv. Slik:

Mønsteret heter Strata star. Jeg har googlet og fant en YouTube-video. Bortsett fra den, så er dette frihåndsarbeid etter prøve- og feilemetoden.

Jeg startet med å sy stripesett. Jeg tok fire ulike stoffer og skar dem opp i striper på 4 cm bredde. Jeg fikk fire striper av hvert stoff. Så la jeg dem ut for å finne rekkefølgen jeg ville ha dem i.

Her ligger stoffene på strykebrettet mitt. Ignorer de store, litt grelle blomstene.

Så sydde jeg stripene sammen, to og to. Jeg passet på å starte i den enden som på bildet ligger mot høyre. Når du syr, la tråden der du starter å sy være lang mens du klipper helt inntil stoffet der du avslutter sømmen. Slik holder du kontroll på hvilken vei du har sydd.

Lang tråd i starten av sømmen. Jeg har ikke tatt meg bryet med å klippe av jarekantene, det blir uansett skåret vekk senere.

Press sømmen åpen og pass på at sømrommet ligger samme vei. Jeg holdt begynnelsen av sømmen til høyre på strykebrettet, sømmen fra meg og presset den øverste strimmelen opp og fra meg.

Så syr du sammen to og to strimler til et stripesett. Nå skal du begynne sømmen i motsatt ende av der du begynte i stad, slik at sømmene går annenhver gang fra høyre mot venstre og fra venstre mot høyre. Press.

Så skjærer du til trekanter. Her har ikke jeg noe mål, men det skal være vinkelrette og likebeinte trekanter. Høyden tilsvarer høyden på stripesettet.

Dette er lettest med skjærebrett og rullekniv. Mitt skjærebrett har markeringer i 45 graders vinkel begge veier, så jeg brukte det. Trekantene skal gå annenhver vei opp og ned, så her får du en trekant med blomstrete hypotenus, og så en med grønn hypotenus. Du trenger 8 av hver.

Så må du skjære til små trekanter. Den enkleste måten å finne målene på disse er å legg de store trekantene ut som et puslespill og prøve deg fram. Jeg brukte denne linjalen for å finne det ut. Også her må du skjære fra hver side av stripesettet, og du trenger fire trekanter fra hver side.

Nå publiserer jeg dette, og så legger jeg ut et innlegg senere om fortsettelsen.