Jeg har lært meg å strikke latvisk flette, og da må jeg selvsagt skryte litt her på bloggen. Nå skal det sies at dette slett ikke er så vanskelig, men det tar lang tid og det krever litt tålmodighet.

En latvisk flette ligger vannrett i strikketøyet, altså på tvers, og den står litt ut.

Jeg har allerede strikket en latvisk flette her. De kan strikkes fram og tilbake, men jeg har strikket rundt. Dette skal bli en lue. Jeg vil ha en flette til over mønsterborden.

En latvisk flette strikkes på tre omganger. Den første omgangen strikker du rette masker, annenhver med bunnfargen og annenhver med mønsterfargen. Hold garnet slik du pleier og strikk helt vanlig rett, omgangen ut.

Når du starter på andre omgang av fletten, legger du først begge trådene fram på rettsiden av arbeidet. Nå skal du strikke vrange masker. Jeg har brukt svart og grå. Strikk svart over svart og grå over grå. La trådene ligge på framsiden av strikketøyet hele tiden. For hver gang du bytter farge, altså for hver maske, henter du tråden under den du akkurat strikket med. Hver gang.

Bildet er litt uklart, men du kan se at jeg har tatt den svarte tråden under den grå. Etterpå tar jeg den grå under den svarte, og så videre.

Fordi du hele tiden snor trådene samme vei, vil de tvinne og snurre seg sammen. Slapp av, dette snurrer seg ut av seg selv på neste omgang. Hvis det blir litt trangt å strikke, kan du dra ut litt ekstra tråd fra nøstene og dytte tvinnet nedover.

Når du har kommet rundt, skal du fortsette med vrange masker og begge trådene på framsiden av strikketøyet. Men denne gangen skal du hente tråden over den andre, hele omgangen igjennom. På bildet ser du at jeg har lagt den grå tråden over den svarte, og jeg er klar til å strikke en vrang maske. Etterpå legger jeg den svarte over den grå, og så den grå over den svarte igjen.

Her kan du se at fletten begynner på komme fram.

Jeg har kommet et stykke på vei i den tredje omgangen, og trådene begynner å snurre seg ut igjen.

Nå har jeg strikket hele tredje omgang av fletten. Trådene er ikke lenger tvunnet og vridd, og fletten er ferdig.

Her har jeg strikket et par omganger med bunnfargen, og nå kan du tydelig se flettene både over og under mønsteret.

Voila! Latvisk flette!