Jeg skulle skifte på sengene. Jeg kom til senga til familiens yngste, en helt vanlig rammemadrass med overmadrass på ca 5 cm tykkelse. Størrelse 200 cm x 75 cm. Jeg tok med meg et stretchlaken og fiklet litt med det for å finne hjørnene. Jeg liker å begynne i et hjørne.

Dette er ikke nødvendigvis så enkelt, for et stretchlaken har ikke hjørner i den forstand. Det er mer en formløs poseaktig greie, men det har en søm i hvert hjørne, så der kan du identifisere hjørnene. Så det gjorde jeg. Jeg fant også ut hvilke to hjørner som var nærmest hverandre, for de skulle jo da passe til madrassens kortside. Jeg smatt hjørnene på plass ved sengas hodeende, smøg strikken under overmadrassen og dro lakenet ned mot fotenden.

Det gikk ikke så bra. Lakenet var for kort og for bredt. Det siste er bortimot helt utrolig. At et laken kan krympe i vask, det kan jeg forstå. Selv om jeg synes de kan forvaske stoffet sånn at det ikke krymper etter at lakenet er sydd. Men at det skal utvide seg i bredden, det er verre å forstå. Da jeg forsøkte å dra i lakenet for å få det ned til fotenden av senga, brettet overmadrassen seg slik at lakenet skled av i hodeenden.

Jeg forsøkte nå å feste lakenet et godt stykke ned på selve rammemadrassen. Nå brettet ikke overmadrassen seg, men lakenet ble så mye for kort så det lot seg ikke på noe sett og vis strekkes i hele sengas lengde.

For å gjøre en lang historie kort: Jeg fikk det til på et vis. Mest ved å brette strikken godt under lakenet i bredden og ved å akseptere at overmadrassen la seg i bølger fordi den ble presset inn i et for kort laken. Håper den rettet seg ut da den skulle soves på.

Hvis noen lakenprodusenter leser denne bloggen: Kan dere være så snille å fikse dette problemet? Jeg har vasket lakenet etter vaskeanvisningen, jeg lover. Kan dere ikke bare sy laken sånn at de er litt for lange, ikke litt for korte og alt for brede?