Min bestemor sa til oss barnebarna at vi aldri aldri måtte finne på å vinke til et fly. Da kom det til å falle ned fra himmelen og styrte og alle ombord ville dø. Det ville vi selvsagt ikke ha på samvittigheten. Likevel klarte vi ikke alltid å la være, så det hendte vi testet det ut. Etter at vi først hadde sjekket nøye at det ikke var noen voksne i nærheten som så hva vi drev med.

Min bestemor fortalte også at nordlyset var farlig. Du måtte ikke vinke til det med et hvitt lommetørkle, for da kom det og tok deg. Det våget vi ikke å teste ut. Det var nok langt skumlere enn å potensielt ta livet av 200 personer ombord i et fly.

Mine foreldre lærte oss at vi måtte ikke finne på å bade rett etter at vi hadde spist. Det måtte gå minst en time, ellers ville vi få krampe og drukne. Det er ikke få ganger jeg satt på badestranda med blikket klistret til klokka mens jeg ventet på at de siste minuttene skulle tikke langsomt unna slik at jeg kunne vasse uti.

Det var mye som var farlig på 1970-tallet, da jeg var barn. Men vi fikk lov å løpe fritt rundt i skogen med både øks og kniv.