Jeg leser ukeblader av og til. Og nå er den Store Trenden – som til og med jeg har fått meg – innen mat Raw Food. Ja, nettopp. Raw Food.

Jeg er ikke så voldsomt trendy, men jeg har da fått med meg at dette er Fantastiske greier. De som spiser Raw Food står fram i ukebladene og er så friske, så friske. Selv om de før, da de spiste vanlig mat, hadde ymse plager som var nesten invalidiserende.

Jeg skal ikke harselere over dette (eller, jo litt, men jeg skal prøve å ikke bli for slem). Men noen kommentarer må jeg jo komme med.

Hvorfor må det hete Raw Food? Hva med Rå Mat? Det er jo det det er, og vi lever jo tross alt i Norge og vi snakker da norsk (for det meste, i hvert fall). Er det sånn at engelske betegnelser gir fenomenet litt mer stil og schwung og gjør det mer trendy? Eller smaker maten rett og slett bedre når vi spiser den Raw i stedet for Rå, og samtidig forfremmer den til Food?

Raw Food er rå mat. Rett og slett. Man spiser ikke noe som er varmebehandlet over, jeg husker ikke helt nøyaktig, noen-og-førti grader. Noen av dem som spiser rå mat, spiser kun vegetarkost. Andre spiser også kjøtt.

Raw Food-trenden er en reaksjon mot dagens kosthold og matvarer, for vi vet jo at mange spiser for mye hurtigmat og det er mye kunstige tilsetningsstoffer og syntetiske greier i maten vår.

Nå skal ikke dette innlegget bli en reklame for hurtigmat, hvis det er det dere tror. Det er et hjertesukk over to ting: Det ene er tendensen til å bruke utenlandske (les: engelske) betegnelser på alt mulig. Det blir liksom så mye bedre og flottere da. Det andre er den halleluja-stemninga som preger det jeg har lest om emnet.

Det finnes ikke en eneste motforestilling. Dette er Fasiten, løsningen på alle dine problemer. Har du leddgikt? Plages du av stadig tilbakevendende forkjølelser? Utslett? Astma? Jeg synes det er en smule kjipt å lese om noe som til de grader skal Fikse Alt, og det kommer aldri en eneste motforestilling.

Hva med litt dokumentasjon? Det kan jo godt hende at rå mat er mye bedre for kroppen min enn varmebehandlet mat. Men det vet jeg ikke, og etter å ha lest såpass mange artikler hvor rå mat nærmest opphøyes blir jeg også litt skeptisk. Jeg stritter med piggene og setter bremsene på. Dette vil jeg ikke! Jeg liker biffen min godt stekt! Litt sånn tre-årstrassig, blir jeg, kjenner jeg.

Altså, jeg er ikke redd rå mat. Jeg tar meg innimellom en gulrot eller noe frukt, jeg spiser kålrot og sukkererter og diverse andre grønnsaker. Rå. Men jeg har ikke satt det i system og jeg lever ikke systematisk på mat som ikke er varmebehandlet.

Nå har vi levd på varmebehandlet mat i vår del av verden lenge. Og levealderen går jo stadig opp. Levealderen øker jo så til de grader at det er i ferd med å bli et problem. Nå mener jeg ikke at man skal ta livet av folk ved å gi dem skadelig mat, langt i fra, men jeg savner vel noe dokumentasjon på at varmebehandlet mat er så skadelig og rå mat er så bra.

Jeg er glad i brød, og jeg liker brødet mitt best når det er stekt.