I går fikk vi Motor. Altså bladet Motor. Vi er nemlig NAF-medlemmer med veihjelp (noe vi har hatt god bruk for), og da følger abonnement på bladet Motor med.
På framsida sto det at bladets journalister hadde testet Norges bestselgende biler. Det var blant andre Tesla og Nissan Leaf. Samt en hybrid-Golf og Toyota.
Har noen fått med seg at jeg kjører Tesla og er blodfan? Ikke? Vel, vi har Tesla. Jeg er blodfan. Nå er det ikke slik at jeg ikke kan tåle noe som helst kritikk av den bilen, så sant det er saklig. Men jeg sitter likevel igjen med en følelse av at NAF har en eller agenda mot Tesla.
Nissan Leaf fikk kun positiv omtale, både på kjøreegenskaper og plass og det meste ellers. Tesla fikk også positiv omtale, men i slutten av hvert eneste avsnitt hadde de slengt på et “men”. Og der kom grumset. Lang rekkevidde, det er supert, blablbla, MEN det tar lang tid å lade. Hallo?
Når vi er på langtur kjører vi innom superladere. Der strekker vi litt på bena, går på do eller tar en matbit. Det tar fra fem til tjue minutter å lade opp, litt avhengig av hvor langt det er igjen til målet.
Når vi er på mindre lange turer, for eksempel hjem til mine foreldre, kjører vi til døra og setter i kontakta og lar den stå over natta. Faren min har en 10 amperes sikring ute, til motorvarmere. Da blir ladetiden lang, men bilen skal uansett bare stå der.
NAF har hele tiden vært negative til Tesla. Det virker som om de aldri kan si noe positivt uten å “balansere” det mot noe negativt.
Tidligere har jeg lagt merke til at spesielt en av bladets journalister, hvis navn ikke skal nevnes, har vært ekstremt negativt. Ved en tidligere test la han stor vekt på at dersom man ved et uhell kom borti og slo av traction control på vinterføre ville denne bilen bli livsfarlig. Jaha, dersom du ved et rent uhell skulle komme borti knappen Controls, deretter knappen Driving, Settings, Traction Control off (som for øvrig er en glidebryter, det holder ikke å komme borti, du må aktivt dra den til siden), for så bekrefte valget (bilen spør “Er du helt sikker?”), ja da ville du miste all kontroll på glatta.
Tidligere kjørte vi en Citröen. På den holdt det å trykke EN gang på en fysisk knapp, s slo du av traction Control. Du ble ikke engang bedt om å bekrefte valget. Det var aldri noen journalister som kommenterte dette.
Jeg sitter igjen og er litt lei meg, men mest irritert. Hvorfor i #&^% skal de være så konservative? Utslipp og forurensing tilsier at vi MÅ over på renere transport, og i Norge er elektrisiteten ren. Tesla er i tillegg verdens sikreste bil . Den er så sikker at den ødela krasjtesteutstyret… Skriver de om det? Niks. Skriver de om den gode følelsen du har av å kunne kjøre elektrisk, uten utslipp, i en bil med god nok rekkevidde til at en tur Folldal-Hamar-Folldal går helt uten å legge inn overnattinger og rekkeviddeangst? Nei.
Testens vinner? Golfen. En hybrid. Med en elmotor med rekkevidde på fire mil (på en god dag). Noe som fikk journalistene til å juble høyt over “ingen rekkeviddeangst” og “lave utslipp”.
Newsflash: Norge er et av de land i verden hvor det selges flest elbiler, i forhold til innbyggertallet. Det handler om de politiske insentivene. Altså lokkemidlene for å få folk til å velge elektrisk. NAF er medlemmenes organisasjon. De representerer ikke oss Teslaeiere så veldig godt, synes jeg.
Og siden jeg er så godt i gang med å tømme ut irritasjonen (og det sikkert er omtrent null lesere på denne bloggen), så vil jeg ta med en ting til. I kommentarfeltet på Facebook (ikke min Facebookkonto, men en FB-venns) leste jeg de rareste påstander. “Styr unna elbil, for snart er det nok slutt på disse fordelene og hvordan blir det da?” Hæ? Hvordan blir hva? Selv om du plutselig skulle måtte betale bompenger eller ikke får kjøre i kollektivfeltet (som ikke finnes der disse folka bor uansett), så har du fortsatt en bil som er god å kjøre og er rimelig i drift. En annen kommentar lød “styr unna elbil, for du vil vel ha en bil som er varm om vinteren”. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Hva med å sette seg inn i sakene før de uttaler seg? Elbiler, i hvert fall Tesla, varmes opp av en varmepumpe. Det er enkelt forklart, men omtrent riktig. Den er ikke avhengig av en motor som drives av fossilt drivstoff og må bli varm først. Den avgir varme fra første sekund. I tillegg kan du legge inn en app på telefonen, og med et par tastetrykk kan du starte varmeapparatet ti minutter før du går fra jobb. Da kommer du ut til en varm og isfri bil. Det gjorde jeg i vinter, og fikk misunnelige blikk fra mine kolleger.
Som en avslutning vil jeg komme med en oppfordring til meg selv, der jeg vrir på ordene til en kjent mann som levde for omtrent to tusen år siden: Tilgi dem, de vet ikke hva de snakker om.
Jeg skal prøve.